Okun suojeluksessa

Tämän tapahtuman suojelijan tehtävä tuntuu itselle tärkeältä. Tässä yhdistyy kaksi isoa elämän tukipilaria, jotka nyt ja myös tulevaisuudessa määrittelevät kuka minä olen, millä tavalla elämää katson ja miten sitä elän. Nämä asiat eivät ole myöskään itsestään selviä, ja niiden puolesta pitää tehdä töitä. Ne ovat ikään kuin metsä, se on siellä ja kasvaa omalla painollaan, mutta siitä pitää jatkuvasti pitää huolta ja suojella, että se pysyy elinvoimaisena.

Kesälahti ja liikunta. En osaa laittaa näitä kahta tärkeysjärjestykseen, mutta aloitan Kesälahdesta. On tärkeää, että puheissa ja teoissa on mukana nimi Kesälahti. Se kertoo, että emme ole sivujuonne jossain muussa. Kesälahden City Mahaton on sitä tärkeää työtä oman identiteetin ylläpitämiseksi. Kesälahti on yhtä kuin ihmiset, ja ihmiset, jotka kokoontuvat yhteen, luovat yhteisön. Yhteisössä on voima, joka pitää mahdollisena ympäristön, jossa voi kasvaa ja elää.

Työpaikkojen, virikkeiden ja toimintojen keskittäminen isompiin kasvukeskuksiin tekee koko ajan vaikeammaksi pitää kiinni omasta yhteisöstä. Siksi Me teemme yhdessä – henki on entistä arvokkaampaa. Se, että koko Kesälahti lähtee liikkumaan on iso asia ja samalla myös osoitus siitä, että täällä me olemme ja kesälahtelaiset ovat täällä jatkossakin. Liikunta on siis monessa mielessä hyvä asia.

Olin muutama vuosi sitten olkapääleikkauksessa, joka pakotti minut löytämään kävelemisen ilon. Aikaisemmin olin keskittynyt treenaamiseen kuntosalilla ja eri pallopeleihin. Leikkauksen jälkeen edessä oli vuoden kuntoutus. Kun yläkroppa oli kutakuinkin pois pelistä, vaihtoehdot liikunnan suhteen muuttuivat: oli ryhdyttävä kävelemään. Ensimmäiset tuntemukset eivät olleet riemukkaat, ja koitin löytää oheistoimintoja kävelemisen rinnalle, kuten musiikin kuuntelun, podcastit, treffit tai kahvinjuonnin. Lopulta tässä ajassa, jossa meidän keskittymiskykymme on jäänyt marsuntasolle, kävely osoittautui myös hyväksi mielenhallinnaksi.

Entistä enemmän näen ravintoloissa lapsia, jotka eivät pysty keskittymään syömiseen ilman padia tai älypuhelinta. Entistä enemmän näen aikuisia, jotka eivät pysty katsomaan kokonaista leffaa ilman, että katse eksyy näytölle. Kävely on erinomainen tapa irtautua näistä kahleista. Hitaasti vaihtuvat maisemat, äänet ympärillä, oman kropan hallinta, rentoutuminen ja siinä sivussa saa myös elintärkeää liikuntaa.

Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön viesti valtionpäivän avajaisissa oli ”ylös, ulos ja lenkille”. Ei ole sattumaa, että Niinistö nosti tämän asian esiin. Suomen diabetesliitto kertoi, että 2040-luvulla tätä vauhtia suomalaiset eivät suoriudu enää töistä huonon kunnon takia. Lapsista ja nuorista noin 40 prosentilla on vaikeuksia jaksaa arjessa huonon fyysisen toimintakyvyn takia. Tämä on todellista. Hoitamatta jäänyt metsä. Onneksi on myös valoa tunnelin päässä, Kesälahdella City Mahaton 2023.

Oku Luukkainen, tapahtuman suojelija